Boksački klub Rijeka

Boks je jedan od sportova koji u Hrvatskoj rijetko dolazi na naslovnice. Boksački klub Rijeka ima dugu i bogatu tradiciju i ističe se radom s perspektivnim boksačima. Od prošle godine surađuju s jednim od osnivača Sprinta, psihologom Petrom Nikolićem i dio su tima Mentalnog treninga. Kako se odgajaju mladi boksači i što čini uspješnog boksača pokušali smo saznati u razgovoru s predsjednikom kluba Antom Vičevićem.
39-godišnji diplomirani ekonomist uz predsjednički funkciju u klubu obnaša i dužnost predsjednika boksačkog saveza Primorsko-goranske županije. U svojoj sportskoj karijeri više puta se okitio naslovom prvaka Hrvatske u boksu te je bio član hrvatske reprezentacije.

ante vičević

• Koliko imate boksača u klubu i koji su to uzrasti?
U klubu imamo 20-ak boksača te barem toliko početnika i rekreativaca. Svakodnevno vršimo upise novih članova od 10 do 20 godina. Na ta godišta računamo kao potencijalne boksače. Imamo i grupu rekreativaca. Boksači nastupaju od 10 godina pa se do seniorskog uzrasta. Također vršimo upis u ženski boks jer se cure mogu natjecati kao i muškarci.

• Čime se želite izdvojiti u radu u odnosu na ostale klubove, što je vaša prednost?
Bokački klub Rijeka je riječki klub sa daleko najdužom tradicijom u boksa. Također imamo i najbolje uvijete za treniranje. Koristimo dvije dvorane i to u ulici M. Barača 16b gdje je i uprava te u ulici Alessandra Manzonia. Svi pamte boksački klub Rijeku iz doba kada je B.K. Rijeka boksala u 1. ligi u bivšoj Jugoslaviji, kada su tribine u Dvorani Mladosti bile u potpunosti ispunjene. Bila su to neka druga vremena.

• Koje uspjehe bilježite?
Najbolje rezultate u povijesti kluba ostvario je Marijo Šivolija koji je bio juniorski viceprvak Evrope, seniorski viceprvak Evrope te viceprvak svijeta u boksu. Od aktivnih boksača svakako treba spomenuti Mateja Uremovića koji ima dvije bronce sa europskih kadetskih i juniorskih prvenstava.

• Kakva je situacija u hrvatskom boksu, koliko smo konkurentni u Europi i svijetu?
Hrvatski boks u posljednje vrijeme bilježi sjajne uspijehe. Svakako treba spomenuti prvaka europe Filipa Hrgovića (B.K. Leonardo) koji je izborio nastup na OI u Riju. Tu je isto i Hrvoje Sep (B.K. Leonardo), također senior koji će nastupiti u Riju. Valja spomenuti Marka Čalića iz B.K. Pula, braću Tonija i Bepa Filipija iz B.K. Zlatne rukavice iz Zadra. Od juniora svakako treba istaknuti prvaka Europe i viceprvaka svijeta Luku Plantića iz B.K. Sesveta.

hrgović_uremović

• Imaju li klubovi mogućnosti kvalitetno odgojiti mlade boksače – od uvjeta, trenerskog kadra, dobrih natjecanja itd.?
Boks po pitanju uvjeta nije jako zahtjevan sport tako da svi boksači po mojem mišljenju imaju uvjete. Najveći nedostatak je manjak stručnog kadra te nedostatak kontinuiranog natjecanja mladih boksača.
Mi i klubu imamo dva iskusna trenera boksa i to Vladimira Babića i Ivu Živkovića. Također imamo i kondicijsku trenericu Mirnu Dorić koja je angažirana u klubu za što bolju fizičku pripremljenost boksača, koja je neophodna za vrhunski boks. Mentalni trener Petar Nikolić bavi se psihološkom pripremom sportaša i kompletira naš stručni tim.

• Je li boks popularan sport – možete li procijeniti interes za boks prema odazivu djece u klub?
Danas djeca imaju jako široki spektar mogućnosti zabave i to od kompjutera do sporta. Bez obzira na široki spektar mogućnosti bavljenja sportom u Rijeci te s obzirom na 5 riječkih klubova jako sam zadovoljan odazivom djece te sa kvalitetom i predispozicijama pojedinih dječaka.
Istaknut ću Mateja Uremovića iz Crikvenice koji svakodnevno dolazi u klub iz Crikvenice. On je trenutno naša najveća uzdanica uz braću Besnika i Durima Oracu, Davora Rakovca, Luku Adamovića, Leona Buzika i ostale.

bk rijeka

• Što je potrebno da boksač postane bolji od ostalih, koja je važna karakteristika koja je ključna za boksača, ako postoji?
Boksač mora prije svega mora imati smisla za borbu, osjećaj distance, ne smije imati straha od primanja udaraca, mora biti izuzetno kondicijski pripremljen, mora dobro savladati boksačkim udarcima i svom ostalom tehnikom poput obrana, izmicanja, eskivaža, otklona. Boksač mora biti “jak u glavi” tj. ne smije se zamarati sporednim stvarima koji mu oduzimaju koncentraciju tijekom meča jer takvom boksaču to može presuditi u ishodu meča. U današnjim uvjetima prvak Hrvatske se ne može postati u koliko se ne trenira dva puta dnevno.

• Što je u glavi boksača prije meča?
Prije samog nastupa neki boksači jedva čekaju da uđu u ring te da pokažu sve ono što su treningom usvojili, da naplate sav onaj trud i muku koju su dali za taj sport. Tako i treba razmišljati, dok neki koji i pokazuju izvanredne rezultate na treninzima jednostavno blokiraju u meču i ne mogu se pomaknuti, noge su im kao od olova, ruke teške, ne čuju svog trenera, takvi ne uspijevaju.

• Koji su izazovi za boksača s kojim se ne suočavaju sportaši u tipičnim timskim sportovima?
Boks je individualan sport. Ne samo da je individualan nego i bolan i krvav. Boks preporučam samo onim osobama koji su spremni samo pobjeđivati. Ako boksač nije mentalno i fizički spreman, boks može bit jako nezdrav. Od udaraca stradavaju moždane stanice koje nemaju sposobnost regeneracije poput ostali ljudskih stanica.

vlado_durim_ante

• Što boks razvija i zašto bi ga preporučio mladima?
Boks koristi inače u životu jer daje osjećaj sigurnosti i hrabrosti pred bilo kakvim životnim izazovima. Boks je idealan za izbacivanje stresa i negativne energije. Boks bih preporučio svakome, ali onaj natjecateljski samo onima koji su se spremni maksimalno tehnički i kondicijski biti pripremljeni za ulazak u ring.

• O tome kako je boks izabire boksače reći će nam i jedna priča iz Antinih početaka?
Započeo sam trenirati boks u Gimnaziji sa jednim moji prijateljem koji je bio izvrstan učenik, prolazio sa odličnim uspjehom, sudjelovao je na državnim natjecanjima iz matematike i sl. Trenirali smo zajedno 8 mjeseci. Nakon toga odlučili smo da obojica imamo meč. Ja sam taj prvi meč pobijedio a on se je jako namučio te izgubio. Na kraju meča, još onako zadihan, mi je rekao da boks definitivno nije za njega i da je prezahtjevan te da će se on radije baviti znanstvenim radom te posvetiti školskim obvezama i kasnije fakultetu.