Korištenje GPS tehnologije u Mantovi FC

Jučer, 28.5.2015. imali smo zadovoljstvo ugostiti kolegu Stjepana Ostojića koji nam je predstavio svoj rad s GPS tehnologijom u talijanskoj Mantovi FC.
Od početka sezone 2014/2015 Stjepan Ostojić je pomoćni trener u Mantovi, klubu koji se natječe u „Lega Pro“, talijanskoj trećoj ligi. Glavni trener u klubu je bivši hrvatski reprezentativac Ivan Jurić, koji je svoj trenerski zanat ispekao u Interu i Palermu kao pomoćnik Gian Piera Gasperinija, trenutačno trenera Genoe.

Stjepan je predstavio GPS sustav koji koriste u Mantovi kako bi pratili opterećenja igrača tijekom treninga i pripremnih utakmica. Sami uređaji su GPS Qstarz proizvod, a softver koji omogućava evidenciju svih podataka razvio je Roberto Colli, profesor na fakultetu u Rimu. Radi se o sustavu koji nije na razini vrhunskih sustava popu Catapulta ili GP Sportsa, no vidjeli smo da svakako daje pokazatelje koji se mogu odlično iskoristiti. U odnosu na najbolje sustave nedostaje mu mogućnost prikupljanja i obrade podataka u stvarnom vremenu. Tako je jedna od Stjepanovih uloga u stručnom stožeru obrada podataka prikupljenih GPS sustavom tijekom treninga. Za tu svrhu potrebna su oko dva sata rada. Za sve kojima će ove informacije biti dovoljno zanimljive da razmisle o kupnji, cijena 20 GPS uređaja i prateći softver je 4.000 eura.

mini-IMG_0717

Zanimljivo je da u Mantovi za kontrolu opterećenja uopće ne koriste monitore srčane frekvencije. Logika iza ovoga, prema Stjepanovim riječima, je da se prikupljanjem podataka GPS tehnologijom može pratiti više parametara koji su važni za opis nastupa igrača. To su primjerice brzina trčanja, potrošnja energije za sve radnje, ubrzanja i usporavanja, promjene smjera, vertikalni skokovi itd. Upravo pri ovakvim radnjama karakterističnima za nogomet troši se najviše energije i pokazatelji su sposobnosti igrača da budu konkurentni na određenim stupnjevima natjecanja po svojim motoričkim i funkcionalnim sposobnostima.

Modalne vrijednosti nogometaša Serie A na parametrima koji se mjere GPS sustavom postavljeni su u istraživanju napravljenom u sezoni 2007/2008, kada je analizirano 399 igrača. Ti pokazatelji su smjernica za pripremu trenažnog procesa i trenažnih jedinica. Stjepan kaže kako je preporuka za trenere u talijanskim klubovima dva puta tjedno primijeniti podražaj sličan nogometnoj utakmici po svim parametrima opterećenja dobivenima u spomenutom istraživanju. Ono vam je dostupno ovdje.

mini-IMG_0716

Od zaista ogromne količine podataka koji su pokazatelj količine i kvalitete trčanja, snage koju igrač manifestira itd., trener Ivan Jurić najveći naglasak stavlja na vrijeme koje igrač provodi u sprintu. Za Stjepana se ovaj sustav pokazao iznimno korisnim u više važnih stavki u trenažnom procesu.

Pomaže im kod procjene kada je igrač nakon ozljede spreman na uključivanje u rad punim intenzitetom. Kada njegovi pokazatelji kvalitete trčanja i izražavanje snage na treningu dostignu razine prije ozljede, igrač se može uključiti u rad punog intenziteta. Praćenjem GPS sustavom uspjeli su standardizirati neke igre u manjim brojčanim odnosima tako da točno znaju kojoj vrsti opterećenja su igrači izloženi u određenim igrama. Praćenjem istih igrača u istim igrama u više navrata tijekom sezone mogu uočiti napredak u njihovim sposobnostima pa te igre zapravo postaju i sredstva za praćenje napretka sposobnosti igrača. Jedna od važnih uloga ovog sustava je i selekcija igrača po njihovim motoričkim i funkcionalnim sposobnostima.

mini-IMG_0714

Na kraju ove prezentacije Stjepan je iznio neke taktičke zahtjeve koje postavljaju pred svoje igrače i neke igre kojima dolaze do željenih rezultata, no naglasak u ovoj prezentaciji je stavljen na potencijal koji praćenje ovim GPS sustavom ima za kontrolu opterećenja i druge potrebe trenera u Mantovi.

Sprint se zahvaljuje Stjepanu Ostojiću što je odvojio vrijeme i predstavio nam dio svog rada u talijanskoj trećoj ligi. Želimo mu puno uspjeha