Nebojša Vučković, PSV Eindhoven

Razgovarali smo s trenerom ženske nogometne ekipe i tehničko operativnim menadžerom ženskog sektora PSV Eindhovena, Nebojšom Vučkovićem.

Sretni smo što je jedan amaterski igrač (vratar) iz Hrvatske svojim radom zaslužio poziciju trenera u jednom od najvećih nizozemskih i europskih klubova. Nakon više od desetljeća rada u Nizozemskoj, rado smo saslušali njegova razmišljanja o popularnim nogometnim temama.

Nebojša VUčković i Phillipe Cocu
Nebojša Vučković i Phillipe Cocu

Često se susrećemo s pojmom nizozemska škola nogometa. Što je to za tebe i može li se definirati?
Nizozemska škola je pogled na nogomet i totalni način rada poznat kao ‘Totaal voetbal visie’ koji je zajedno uz Francusku, Španjolsku, Portugalsku i Njemačku svjetski top 5 za stvaranje igrača. Sama riječ govori da se radi o kompletnom razvoju pojedinca do top produkta te igre i taktike do maksimalnih granica neodređenih sustavom ili pozicijom.

Postoji li nacionalni program rada, ili usmjerenje kako i što se radi i u kojem uzrastu po pitanju tehnike, taktike i kondicije?
Postoji nacionalni program rada koji može imati male razlike od kluba do kluba po uzrasnim kategorijama po pitanju tehnike, taktike i kondicije. Također ima jako puno individualnog rada po sve tri točke kada se nedostaci moraju nadoknaditi, slično već spomenutim zemljama koje su top nivo za stvaranje igrača. Uz sve dužno poštovanje za klubove ERE divisie ili Jupiler league rad unutar Ajaxa, PSV-a i Feyenoorda je jedna druga dimenzija. To nisu klubovi, to su institucije po svim segmentima te je sve podređeno samo jednom cilju – pobjedi. Način rada i djelovanja u takvom jednom sustavu je drugačiji nego u drugim klubovima jer postoji jedna vrsta pobjedničkog mentaliteta koja se živi i koja se osjeća u zraku. Sve je podredeno maksimalnim dosezima i nista se ne prepušta improvizaciji ili slucajnosti, a očekivanje javnosti je iznimno veliko.

Utakmica UEFA league na Philips stadionu s Marcel Brands (tehnicki direktor) i Hans van Breukelen (nadzorni odor)

Imaju li Nizozemci neku ideju o tome što je hrvatska škola nogometa i postoji li to po tvom mišljenju (naše je stajalište da ne postoji)?
Složio bih se s vama u segmentu da ne postoji univerzalna hrvatska škola nogometa. Sve se bazira na individualnom talentu podneblja. Individualni talent hrvatskih igrača u kombinaciji s jedinim klubom koji je po radu omladinske škole izašao iz okvira (Dinamo Zagreb) stvorena je institucija reprezentacije. Zbog dobrog skautinga, selekcije i menadžmenta reprezentacija je prisutna na europskim i svjetskim smotrama. Na nacionalnom nivou su postignuti iznimno pozitivni rezultati i mislim da Nizozemci imaju poštovanje za uspjehe reprezentacije. Svi pričaju o uvjetima, razvoju igrača, novcu, a malo njih shvaća da se radi o razvoju kadra i sustavu rada i odgoju trenera koji bi trebali odgajati igrače unutar vizije, strukture i sustava. Klupski postoji jako puno prostora za rad i napredak ne samo u 1. HNL već i niže, a tu u principu leži i najveći prostor za podizanje nivoa nogometa u Hrvatskoj na jednu visu stepenicu. Nažalost, ne može se kopirati s video materijalima i s interneta jer da bi se uklopilo u jednu cjelinu potrebno je isto kao i kod zidanja kuće puno majstora od kojih svaki radi svoj dio posla. A da bi ih se uvezalo u jednu kvalitetnu cjelinu potreban je specijalist kojem su dijelovi njihovog rada poznati i u teoriji i praksi i koji ih može voditi do zacrtanih ciljeva. Širina pogleda, shvaćanja, geopolitičko okruženje i financijska situacija jednako je važna kao i izbor kadra i rad. To je ozbiljan proces koji se u Hrvatskoj osim već spomenutog Dinama može provesti samo u Hajduku i Rijeci.

Kako se u nizozemskim školama nogometa gleda na važnost rezultata tijekom igračkog razvoja i koje je tvoje stajalište po tom pitanju?
Svaka se utakmica igra na pobjedu nevezano od protivnika, zadataka i sustava. Mada, rezultat može i ne mora biti mjerilo. Rezultat u mladim uzrasnim kategorijama nije i ne smije biti presudan ako je u svrhu postizanja cilja da se u jednoj fazi igrač kao individua učini boljim, a drugoj fazi unaprijede procesi razvoja ekipe. Faze i redosljedi razvoja se znaju. Kad se razvija pojedinac, kad ekipa i kad rezultat postaje prioritet i ne mogu se preskakati kako bi to jedan trener htio jer misli da zna bolje. Zacrtani ciljevi se moraju izvršiti točno određenim redoslijedom i tu nema prostora za bilo koji oblik diskusije. Najbitinije je znati da se na top levelu ne vrednuju izgovori jer nema ni vremena ni prostora za njih.

Nebojša Vučković

Koji su volumeni i intenziteti treninga u raznim dobnim uzrastima?
Volumen i intenzitet treninga je onaj koji je maksimalno moguć po svakoj uzrasnoj kategoriji. Cilj svakog treninga je dati i odraditi maksimum, ali postoje razlike u nivou – rekreacija, amateri, top amateri, selektirani igrači i top talenti. Između ostalog, o razlikama u nivou ovisi i volumen i intenzitet treninga. Prvi preduvjet za maksimalno izvršenje treninga nije kondicija nego tehnika.

Gdje su po tvom mišljenju Nizozemci bolji od ostalih u razvoju igrača?
Mislim da se ne radi o tome da su Nizozemci bolji od ostalih, radi se o sustavnom načinu rada, znanja, provedbe i izvršenja zacrtanog po svim segmentima i u svim uzrasnim kategorijama. Podjednako kao u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Portugalu… Osobno mislim da ima u načinu izvršenja ‘Totaal voetbal visie’ određenih faktora zbog kojih se ne stvara onaj finalni top produkt onakvim kakvim bi u stvari trebao biti. Ali to je jedna puno šira i dublja prica.

Trening Jong PSV, sa Stef Nijland (Zwolle) i Jagos Vukovic (Konjaspor)

Koja je razlika u radu s amaterima u Hrvatskoj i Nizozemskoj (radio si s amaterskom momčadi PSV-a ako se ne varamo)?
Na seniorskom nivou Hrvatska – Nizozemska razlika je da se vani radi puno profesionalnije na amaterskom nivou. Puno sustavnije, jasnije, kod nas je to sve na jednoj bazi improvizacije i osobnog nahođenja trenera,a da ne pričamo o svim faktorima koji su iznimno bitni u vođenju jedne momčadi ili kluba. Također je velika razlika u terminologiji pojma ‘amater’. Amater se nazivaju svi oni koji nisu profesionalci ili nemaju profesionalni ugovor. Podjela kvalitete amatera je kao i svuda po financijskim sredstvima koja primaju i koja određuju nivo i ligu u kojoj jedna ekipa igra. Ali biti amater ne podrazumijeva samo ne primati novac već može isto biti da ne primas dovoljno da bi mogao živjeti od nogometa te zbog toga moras raditi. Također na profesionalnom nivou je jasna podjela kvalitete. Što veći budžet, veći je nivo rada i bolja ekipa. Znaci tržište igrača je određeno financijama.

NV_Ibtissam in Luik
S reprenzetativkom i sportašicom godine u Maroku Ibtissam Bouharat pred utakmicu s Standard de Liege

Za kraj, koju bi paralelu povukao između rada s muškarcima u odnosu na rad sa ženama?
Razlika u radu između muškaraca i žena je u tome sto su procesi ženskih grupa puno složeniji i teži nego procesi muških grupa. Potrebna je bolja komunikacija, psihologija i veća disciplina nego s muškom grupom jer procesi unutar ženske ekipe mogu biti zasnovani na seksualnim razlikama medu igračicama. Fizički i kondicijski nivo jedne ženske ekipe na top nivou je određen Bogom i prirodom i na nivou je dječaka od 17-18 godina. Tehnički i taktički nivo (zavisno od kvalitete ekipe) usporediv je s muškim profesionalnim ekipama, a shvaćanje i razumijevanje nogometne igre je najvećeg nivoa.

Kako izgleda jedan mjesec u PSV-u možete vidjeti na videu ovdje.