Pobjednički mentalitet vašeg djeteta

Pobjede su posljedica, a ne uzrok pobjedničkog mentaliteta.

Kao trener najmlađih nogometaša, puno puta sam čuo kako je važno da djeca pobjeđuju jer tako grade pobjednički mentalitet. Ova izjava podjednako dolazi od trenera i od roditelja. Zapitajmo se zajedno koliko istine ima u tome i razmislimo kako možemo poticati pobjednički mentalitet?

Postoji jako malo stvari koje sportaš ima pod kontrolom ili na koje ima značajan utjecaj. Istaknut ću one koje smatram ključnim za razvoj “pobjedničkog” mentaliteta kod početnika u sportu.

Angažman. Siguran sam da je pozitivno povezan sa sportskim uspjehom, odnosno što se više potrudimo, bit ćemo uspješniji. No, ta povezanost nije linearna i visoki angažman neće uvijek rezultirati uspjehom. Jednako tako, nekada će i manji angažman biti dovoljan za uspjeh.
Važno je osvijestiti tu činjenicu i kod djeteta poticati visoki angažman i jasno ga razlikovati od uspjeha. Primijetite situaciju u kojoj vaše dijete ulaže trud i recite mu da ste vidjeli da se jako potrudilo. Ne morate ga baš uvijek za to pohvaliti, ali u početku svakako istaknite da ste ponosni što se jako potrudio i da je to važno. Ako vaše dijete bude frustrirano ponekim neuspjehom, popričajte o tome koliko se trudio u toj situaciji. Vjerujem da ćete zajedno zaključiti da je uložio puno truda pa ga usmjerite na to da time učinio jako puno i da će zbog toga sigurno napredovati. Neka pronađe zadovoljstvo u činjenici da je dao sve od sebe i neka mu to postane važno.

Motivacija. Početnik u sportu gotovo sigurno je fasciniran samim sudjelovanjem u sportu. Lopta ili neki drugi rekviziti jako su privlačni i vaš mali početnik bi po cijeli dan mogao biti na treningu ili se baviti svojim omiljenim sportom s prijateljima. Samo sudjelovanje u aktivnosti ga ispunjava i čini sretnim. Njegova motivacija dolazi iznutra. Percepcija sporta u očima odraslih je često kroz rezultat i vanjske nagrade. Dok su djeca uglavnom usmjerena na izvedbu, odrasli su uglavnom usmjereni na ishod. Važno je da promatrate sportsko odrastanje vašeg djeteta njegovim očima i kroz njegove potrebe. Važno je ono što vaše dijete doživljava važnim. Uživajte s njim u činjenici da napreduje u vještinama izabranog sporta i što je sve spretniji i sretniji. Naglasite u razgovoru s djetetom kako je važno da uživa u sportu i kako je trening ili utakmica izvrsna prilika da pokaže što zna i pritom se zabavi.

„Stara škola“ zna prigovoriti kako danas previše naglašavamo zabavu i samo sudjelovanje. No, to ne činimo tek tako! Istraživanja pokazuju da djeca koja su usmjerena na zadatak, a ne na ishod pokazuju veće uživanje u aktivnosti. Samim time, više ustraju u zadacima, bolje usvajaju vještine i duže ostaju u sportu. Roditelji koji potiču unutarnju motivaciju djeteta pozitivno djeluju na uživanje djeteta u sportu i smanjuju anksioznost prilikom nastupa. Vjerujem da će tijekom života djeca imati dovoljno situacija u kojima će „morati“ nešto postići. Kada ćemo, ako ne u prvom godinama bavljenja sportom, potaknuti djecu da se zabave i pronađu zadovoljstvo u učenju novih vještina? U tome svako dijete može biti uspješno i tu počinje pobjednički mentalitet. Daj sve od sebe, zabavi se, vjeruj u sebe!

Vježba koju može napraviti svatko od nas je da se prisjeti nekog svog sportskog idola ili nekog sportaša kojeg posebno cijeni. Dobro razmislite zašto cijenite tog sportaša? Je li zato jer je bio najbolji strijelac nekog natjecanja, oborio neki rekord ili osvojio neku titulu? Vjerujem da ćete brzo shvatiti da su ta postignuća posljedica pobjedničkog mentaliteta tog sportaša. Ako razmislite, vjerujem da ćete cijeniti radne navike, strast, stav, angažman ili slične osobine vašeg idola. To je pobjednički mentalitet.

Petar Nikolić
profesor psihologije