Rudar Labin – nimalo klasična priča o školi nogometa

Kako amaterski klubovi mogu bolje organizirati svoje škole nogometa? Možda je pravi put onaj Rudara iz Labina kojeg donosimo ovoj priči.
Razgovarali smo s predsjednikom Rudara Remzom Zalihićem i voditeljem škole nogometa Mauricijom Kožljanom. Povod za razgovor bila je informacija kako je Rudar iz Labina napravio odvojeni bankovni račun za školu nogometa.
U Sprintu imamo puno godina iskustva rada u školama nogometa amaterskih nogometnih klubova i oduvijek smo ovu ideju smatrali odličnom, no niti jedan klub u kojem smo radili je nije realizirao. Zanimalo nas je koje su posljedice ovakve odluke, a naši sportski prijatelji spremno su nam odgovorili na pitanja, na čemu im zahvaljujemo.

Remzo Zalihić
Predsjednika Remza Zalihića upitali smo ako je svjestan da je Rudar jedan od rijetkih, ako ne i jedini klub u široj regiji koji je primijenio ovaj model ustroja kluba?
Za takvu ideju ne treba prevelika mudrost. Klub kao što je Rudar dugoročno može opstati isključivo oslanjanjem na vlastiti igrački kadar, i to hiper-produkcijom igrača iz svog omladinskog pogona jer one najbolje, čim se malo iskažu, uzimaju Rijeka ili Istra 1961. Za dovođenje igrača sa strane ne postoji ekonomska opravdanost. Čak ni druga liga u Hrvatskoj nema marketinšku podlogu za financijsku održivost, pa je samim tim za Labin preveliki zalogaj. Sustav je u potpunosti prilagođen velikim klubovima koji, praktički besplatno, crpe talente iz baze. Zbog toga ne ulažemo previše novca u seniorski pogon jer je to u postojećim okolnostima „soljenje mora“.

Svidio nam se i jednostavan odgovor na pitanje koje je u većini klubova sve samo ne jednostavno. Znači li to da ste pustili struku (trenere u školi) da se bavi pitanjima struke (djecom u školi)?
A tko bi drugi to trebao raditi?

Mauricio Kožljan
Uvod u nastanak ovog projekta napravio je voditelj škole nogometa Mauricio Kožljan.
NK Rudar oduvijek je bio perjanica labinskog sporta, ali je nažalost pritisnut ekonomskom situacijom i lošim vođenjem prijašnjih uprava u ljeto 2013 bio na prekretnici, a postojala je i vrlo realna mogućnost da se klub spusti u najniži rang natjecanja pritisnut lošim financijskim stanjem. Iako s velikom skepsom okoline, ali i s velikom željom i još većim znanjem, kormilo kluba preuzeo je gospodin Zalihić te cijeli ovaj intervju slijed je događaja njegove vizije.
Klub je prije dolaska Zalihića bio klasična hrvatska priča o nogometnim klubovima. Seniori su bili centar svega, a treneri omladinskog pogona naknade su dobivali s par mjeseci zaostatka. Kao iskusni sportski djelatnik,svojim velikim znanjem i iskustvom, kroz period od dvije godine gosp. Zalihić je posložio financijsku situaciju kluba, vratio ogromne dugove, a naknade svim trenerima omladinskog pogona isplaćuju se 20. u mjesecu. Važno je napomenuti da u gradu Labinu Savez sportova grada Labina plaća svim sportskim udrugama prijevoz na sve službene utakmice te isplaćuje i određene naknade svim trenerima sukladno kategorizaciji sportova i trenerskom stupnju obrazovanja – rekao je Kožljan i nastavio o značajnim promjenama koje su uveli prije ove sezone – Ali da krenemo ispočetka o nastanku našeg projekta. Prošlo ljeto gospodin Zalihić izašao je pred trenere s okvirom novog ustroja omladinskog pogona koji je sve nas trenere ostavio u čudu, a i prve reakcije nisu bile pozitivne. U njemu su fiksirane naknade svim trenerima naših sedam kategorija i njih osigurava predsjednik sa Savezom sportova grada Labina, dok su bonusi na naknade vezani s postotkom naplate članarine i putnim troškovima trenera. Ujedno omladinski pogon putem članarina pokriva određene tehničke troškove kluba. Kako je bilo ljeto, a noći duge, dao sam si truda i analizirao predsjednikov prijedlog te vidio da u njemu im puno prostora za napredak našeg omladinskog pogona kao i veliki iskorak u radu cijelog kluba.

Na sastanku nas samih trenera, prezentirao sam svoju viziju tj. nadogradnju predsjednikova prijedloga te smo donijeli odluku da prihvaćamo predsjednikov prijedlog za rad i da članarinu s tadašnjih 100 kn podignemo na 150 kn, kao i da se plaćanje članarine s tadašnjim mlađih pionira digne do nivoa pionira. Naravno, ovo podizanje od 50 kn, nikako ne ide u džepove nas trenera, već služi isključivo za napredak omladinskog pogona.
Pokazati ću vam to na primjeru: npr. trener mlađih pionira ima fiksnu naknadu od 1.400 kn. Trenira 20 djece, te mjesečno sakupi 150 kunax20 igrača=3.000 kn. Međutim, njegov bonus ne računa se na 150 kn, već na 100 kn te time njegova bonus naknada za naplaćenu članarinu iznosi 400 kn. Ukupna naknada za taj mjesec iznosit će mu 1.800 kn plus putni troškovi.
Već time je vidljivo da je samo jednim mjesecom, selekcija od 20 djece napravila akumulaciju od 1000 kn (20 djece x 50 kuna). Naravno, na svim tehničkim stavkama koje se naplaćuju od članarina poduzete su sve moguće mjere kako bi se postigle uštede. Kao prioritet u mojoj viziji i nadogradnji predsjednikova prijedloga, stavljen je na nabavku sportske opreme za sve selekcije omladinskog pogona. Nakon sakupljanja ponuda, izabrana je najbolja ponuda te donijeta odluka da roditelji svih selekcija u paketu opreme sudjeluju s 300 kn te da je oprema zauvijek u vlasništvu djeteta. Omjer participiranja klub: roditelj u sportskoj opremi je 2:1 (80.000 klub i 40.000 roditelji) – rekao nam je Kožljan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koliko je djece i trenera u školi nogometa Rudara – upitali smo Mauricija Kožljana.
U našem klubu trenutno trenira 145 djece,a brigu o njima vodi 7 trenera. Svim trenerima glavna je obveza učenje naših članova vještinama nogometne igre te svojim ponašanjem biti primjer i uzor djeci.
Svim roditeljima dostupan je uvid u financije omladinskog pogona, a omogućene su im i razne financijske pogodnosti kod sponzora omladinskog pogona. Struka ima apsolutnu neovisnost u radu i mišljenja smo da u ovom segmentu roditelji ne smiju biti uključeni. Naročito jer smo nažalost svjedoci gdje roditelji vrše pritiske na djecu, zaboravljajući da je sve ovo sport i prvenstveno igra kojom se unapređuje zdravlje i razvoj djeteta.

Voditelj škole nogometa Kožljan rekao nam i kako se škola financira.
Pronalazak sponzora uvijek je teška i mukotrpna borba, ali ipak sponzori lakše doniraju sredstva kada znaju da ih uplaćuju na zaseban račun omladinskog pogona te da će njihova donacija biti iskorištena za djecu. Pronalazak sponzora jedna je od glavnih zadaća voditelja omladinskog pogona, ali u pronalaženju sudjeluju i svi treneri kao i roditelji svih članova omladinskog pogona.
Pravilnikom o naplati članarine definirana je članarina kad dijete im 50% treninga i manje, odnosno ukoliko dvoje ili više braće trenira o visini članarine za njih. Naplata članarine ovakvim modelom, gdje trener vodi evidenciju i naplatu, iznosi preko 95%.
Na mjesečnim sastancima trenera, kada treneri voditelju polažu naplaćenu članarinu, donose se odluke o daljnjim aktivnostima, te se na njima raspravlja o svim tekućim problemima te raspravlja o mogućnostima poboljšanja rada.

Predsjednik Zalihić rekao nam je kako se unutar kluba koordinira rad škole i tko je trenerima na raspolaganju za administrativne poslove.
Piramida upravljanja je postavljena na najjednostavniji način. Sve funkcionira na svojevrsnom zakonu „spojenih posuda“. Financije uvjetuju provođenje sportskih planova. Zbog toga se sve koordinira na zajedničkim sastancima šefa škole nogometa Kožljana i šefa struke Milevoja, sa svim trenerima u klubu. Sastanci se u pravili održavaju jednom tjedno.
Klub trenutno zapošljava četiri profesionalca, od kojih su dvojica, tajnik i oružar, maksimalno na usluzi školi nogometa. Dio administracije vezan za natjecanje u ingerenciji je tajnika. On je, stjecanjem okolnosti ujedno i trener, šef struke u omladinskom pogonu. Dio vezan za odlazak na turnire, nabavku sportske opreme, osiguranje dodatnih novčanih sredstava i raspodjelu stimulacija i naknada u ingerenciji je šefa omladinskog pogona – rekao je predsjednik Remzo Zalihić i odgovorio na pitanje financira li klub dodatno školu, ili možda uzima od članarina za potrebe seniora?

početak priprema Rudar
Naravno da financira i to na nekoliko načina. Osigurava osnovice za mjesečne naknade za sve trenere u iznosu od 10-ak tisuća kuna, snosi troškove svih službenih natjecanja, od putovanja, liječničkih pregleda, preko prehrane, organizacije prvenstvenih utakmica, kotizacija za natjecanje, te troškova sudaca i službenih osoba. Naravno da iz škole ne uzima, a na to pitanje sam već odgovorio kad sam nabrojao što se dodatno financira iz klupskog proračuna. Jedna jedina lipa, od kad sam ja predsjednik, nije otišla iz omladinskog u seniorski pogon. Seniori se financiraju isključivo novcem sponzor i donatora
– izravan je Zalihić

Iako već primjećujemo puno dobrih stvari koje vam je donijela reorganizacija, možda da nam sami kažete nešto o pozitivnim stranama koje ste osjetili u posljednjih godinu dana.
Prije svega mislim da je sad puno veće povjerenje roditelja, a sami tim i njihova motivacija da i sami svojim angažmanom, na bilo koji način, doprinesu daljnjem unaprijeđeniju rada – rekao je predsjednik, a nastavio je voditelj škole – Atmosfera među trenerima je vrlo dobra, a naravno to doprinosi i da djeca u velikom broju treniraju, odnosno u minimalnom broju odustaju. Ove sezone selekcija U-9 i škola nogometa, broje 39 upisane djece te 1 odustajanje tijekom cijele godine. Važno je napomenuti da u radu s najmlađima sudjeluju 2 trenera, odnosno od nove godine, U-9 i škola nogometa treniraju u dva termina s po dva trenera.
Kao glavnu prednost ovakvog financiranja smatram financijsku neovisnost omladinskog pogona, odnosno mogućnost planiranja unaprjeđenja uvjeta rada prihodima članarine. Isto tako ovakvom organizacijom klub dobiva dvije osobe zadužene za rad i organizaciju kluba, a ne jednu kako je čest slučaj. Predsjednik je zadužen za prvu ekipu tj. kotizacije, suce i prehranu cijelog kluba, dok voditelj omladinskog pogona vodi svu ostalu brigu vezanu za omladinski pogon (troškovi putovanja na turnire, troškovi prehrane na turnirima, organizaciju turnira za niže kategorije itd.) – izvijestio je Kožljan.

turnir Sarajevo

Na pitanje o negativnim stranama prvi je odgovorio Mauricio Kožljan – Kako je ovo prva godina ovakve organizacije kluba, normalno je se nepredviđene situacije događaju, ali moram napomenuti da su one zaista rijetke te da je priprema ovakvog ustroja kluba odrađena od strane predsjednika odlično. Kao i u svakoj stvari, tako i u ovoj uvijek ima mjesta za napredak, ali ovakvom organizacijom 90% stvari je definirano, a ovih 10 % možemo nazvati sitnim finesama – dok je predsjednik Zalihić upozorio na nedostatak pravne regulative koja bi štitila male klubove u kojima se odgajaju talentirani nogometaši – Najnegativniju stranu vidim u aktualnim propisima HNS-a koji ne štite klubove koji rade s mladim. Za mene, trebalo bi svim klubovima, neovisno o rangu natjecanja omogućiti potpisivanje stipendijskih i ugovora o igranju nogometa kao dodatnoj djelatnosti. Na taj način bili bi zaštićeni i klubovi, ali i nogometaši koji vrlo često u nižim ligama ostanu bez obećanih naknada – rekao je predsjednik i spomenuo hvalevrijedne planove za budućnost.

Rudar_djeca

U planu je izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom koje nam je nasušno potrebno, jer se sad jako mučimo i snalazimo kako znamo i umijemo. Realizaciju očekujem najkasnije do kraja slijedeće godine, a radi se o vrlo modernom polivalentnom objektu za kojeg je već izrađeno idejno rješenje i troškovnik. Sve će koštati cca. 8 milijuna kuna + PDV. Kad se to realizira mislim da će omladinski pogon Rudara dosegnuti brojku od 300-tinjak djece, što je dobra baza, uz stručan i sustavan rad, za svijetlu budućnost labinskog nogometa – zaključio je razgovor predsjednik Rudara iz Labina.

Ovako je „klasična hrvatska priča“ u kojoj su seniori bili centar svega, postala nešto drugo. Nama je osvježenje pričati s vodećim osobama u nogometnom klubu koji vrlo otvoreno razgovaraju o svim aspektima funkcioniranja kluba i ne prodaju demagogiju o vrijednosti djece s figom u džepu. Sigurni smo u daljnje potvrđivanje ispravnosti puta Rudara te našim sportskim prijateljima iz Labina želimo puno sportskih uspjeha.