Webinar:Growth Spurt Periodisation

Jučer smo pogledali webinar Raymonda Verheijena pod nazivom „Growth Spurt Perodisation“.
U uvodu smo čuli poznate podatke o tome kako je oko 43% reprezentativaca u raznim selekcijama pa tako i u A reprezentacijama, rođeno u prva tri mjeseca godine. Suprotno, u zadnja tri mjeseca u godini rođeno je samo oko 10% reprezentativaca. Verheijen kaže kako bi bilo logično očekivati kako datum rođenja nema veze s nogometnim talentom. Dakle, trebali bismo očekivati 25% reprezentativaca rođenih u svakom tromjesečju u godini.
Usporedio je trenutne podatke sa situacijom u Nizozemskoj s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. Tada su generacije bile podijeljene od 1.8. jedne godine do 31.7. sljedeće godine. Dakle, najstariji igrač u generaciji je bio rođen u kolovozu, a najmlađi u srpnju. Takva podjela je vrijedila i u Hrvatskoj do sredine devedesetih. U tom periodu, najviše selekcioniranih igrača (opet oko 43%) bilo je rođeno od kolovoza do listopada.

logo

Verheijen je zaključio da nismo tada, kao ni danas, birali najtalentiranije igrače, već najstarije, fizički najmoćnije igrače koji donose trenutnu prevagu. Nakon što je se granica od 1.8. prebacila na 1.1., kroz tri godine najveći broj igrača u mladim reprezentacijama Nizozemske nije bio rođen između kolovoza i listopada, nego između siječnja i ožujka. Opet, to nisu bili najtalentiraniji, nego tjelesno najpotentniji igrači. Predočio nam je podatke o tome tko su igrači koji su uspjeli, a rođeni su u zadnjim mjesecima u godini? To su akceleranti koji su ušli u pubertet u prosjeku godinu dana ranije od onih rođenih u prva tri mjeseca u godini. Ponovno, izabrani su zbog fizičkih karakteristika, a ne zbog talenta.
Samim time, u selekcijama prolazi određeni broj igrača koji nije dovoljno talentiran, a rođen je u prvim mjesecima u godini. Talentirani, ali mlađi igrači rođeni krajem godine ne prolaze u selekcijama jer fizički zaostaju. Zapitajmo se koliko je talenata propalo jer nisu izabrani zbog trenutno slabijeg tjelesnog stanja? S druge strane, koliko je djece prošlo selekciju na mišiće?

logo

U drugom dijelu webinara, Verheijen je naglasio kako su unutar jedne godine igrači jedni od drugih stariji gotovo godinu dana. U razdoblju brzog rasta i razvoja, to je velika razlika. Kada uzmemo u obzir kategorije koje obuhvaćaju dva godišta, razlika u dobi može biti gotovo dvije godine. To, prema Verheijenu, dovodi do problema pretreniranosti mlađih igrača.
Proučavajući igrače od 12 do 19 godina, on tvrdi da su igrači rođeni krajem godine, koji su mlađi od svojih suigrača, izloženi prenapornim treninzima zbog kojih zaostaju u tjelesnom razvoju. Dokazao je prikupljenim podacima od devedesetih do danas, da igrači rođeni u zadnja tri mjeseca u godini nemaju isti obrazac rasta kao i njihovu suigrači. Dok je prosječni rast igrača rođenih u prva tri mjeseca u godini npr. 2 cm u tri mjeseca, ili 8 cm u godini, igrači rođeni u zadnja tri mjeseca u godini rastu dvostruko sporije tijekom sezone, npr. 1 cm u tri mjeseca. Tijekom 3 ljetna mjeseca, od lipnja do kolovoza, „nadoknađuju“ propušteni rast i rastu preko 4 cm, čime postižu sličan prosječni rast na godišnjoj razini kao i njihovi suigrači rođeni početkom godine.

logo

Njegova je teza da su igrači tijekom sezone preopterećeni treninzima i utakmicama i da njihova tijela jednostavno nemaju dovoljno energije da bi rasla. U ljetnim mjesecima, kada su opterećenja manja, ili treninga uopće nema, tijelo nadoknađuje propušteni rast. Upozorio je da nagli rast znači pad koordinacije i da sukladno tome značajno raste mogućnost ozljede u sljedećoj sezoni. Potkrijepio je to statističkim podacima koji govore da su igrači koji su tijekom ljeta izrasli, a u prethodnoj sezoni su malo rasla, propustila osjetno više treninga i utakmica nego njihovi suigrači rođeni početkom godine. Postotak te djece koji je otpao iz sporta, također je bio iznad prosjeka.

logo

Veliki je to broj negativnosti za igrače rođene krajem godine. za njih Verheijen sugerira prilagođenu periodizaciju, koja će uzeti u obzir razlike u dobi. Štoviše, sugerira selekcije unutar tromjesečja jedne godine. Dakle, igrači rođeni u prva tri mjeseca godine imaju zasebnu selekciju, oni u sljedeća tri zasebnu itd. Zapitao se i što biste rekli kao roditelji djeteta koje nepravilno ili nedovoljno raste zbog prevelikog intenziteta i opsega treninga? Što ako je vaše dijete trebalo biti visoko 186 cm, a zbog pretreniranosti je izraslo samo do 175 cm? Koje su još štetne promjene u organizmu tog djeteta za koje niti ne znamo?
Verheijen tvrdi da su najtalentiraniji grači niski iz sljedećeg razloga. Oni su tijekom razvoja često u situaciji da zbog talenta treniraju sa starijim godištima. Samim time, njihovi su treninzi još naporniji i njihov je rast još više usporen. Potkrijepio je ovo prikazom slučaja u zadnjem dijelu webinara.

logo

Pratio je razvoj današnjeg igrača Feyenoorda koji je za Nizozemsku nastupio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Igrač je od 12. do 15. godine narastao samo 2 cm. Krajem tog razdoblja imao je šest treninga tjedno i jednu utakmicu koju je igrao od početka do kraja. Zbog iznimne talentiranosti, igrao je sa starijim godištem u dvije od te četiri godine. Unatoč tome, zbog njegovog fizičkog zaostajanja, razmatralo se da ga se isključi iz selekcije. Na ulasku u kadetsko godište, s 15 godina, bio je visok tek 150 cm.
U tom trenutku Verheijen je primijenio periodizaciju o kojoj priča. Ono što je nezamislivo za naše poimanje treninga, smanjio je broj treninga za tog igrača na dva treninga tjedno u mlađim kadetima! Uče nas da broj treninga treba rasti, da je više bolje, a Verheijen je današnjeg reprezentativca Nizozemske spustio na dva treninga tjedno i dao mu samo poluvrijeme na utakmici? Broj treninga i minutaža na utakmicama je postepeno rasla prema juniorima, ali cijelo vrijeme je bio oslobođen teških kondicijskih zahtjeva. Tek je kao izlazni junior sudjelovao u radu kao i svi suigrači i dobio dozvolu za igranjem cijele utakmice. Posljedica smanjenja treninga, prema Verheijenu, bila je izraženi tjelesni rast. Igrač je u te četiri godine narastao preko 20 cm i dosegao visinu preko 170 cm.

logo

Ponavljamo, nastupio je za Nizozemsku na Svjetskom prvenstvu, iako je kao kadet trenirao dva puta tjedno i u danu kada je momčad imala težak kondicijski trening, radio je preventivne vježbe u zatvorenom prostoru i nije izlazio na teren.
Nama su ovi podaci, koji nisu izmišljeni iz zraka, već potkrijepljeni opsežnim statističkim podacima, bili fascinatni. Pa cijelo svoje školovanje nam nitko nije pričao o tome. Možda mi ugrožavamo zdravlje igrača napornim treninzima ako ne prepoznamo individualnu potrebu i osobni razvoj igrača. Koliko talenata gubimo gledajuću trenutnu korist, nasuprot stvarnom talentu? Brže, više i jače, nije uvijek bolje.
Mi smo puno naučili i sigurno ćemo preispitati svoje rad sukladno iznesenim pretpostavkama. Nadamo se da smo i vama pomogli.

2 thoughts on “Webinar:Growth Spurt Periodisation”

 1. Napokon jedan članak kojeg bi svaki roditelj kojemu dijete trenira nogomet (ili bilo koji sport) trebao pročitati.
  Sin mi trenira nogomet već nekoliko godina. Najrađe bi isprintao ovaj članak i dijelio ga na tribinama tako da se roditelji, koji misle da im je dijete Messi jer je jedanput dobro dodao loptu ili zabio gol, ili prešao nekog igrača, malo spuste na zemlju.
  “Moj mali je igrao za starije, moj mali trenira sa starijima, on je predobar za svoj uzrast, on je zabio 5 golova, on je najbolji…..”
  Mučno mi je od tih izjava.
  To su samo djeca koja trebaju zavoljeti tu igru (sport općenito) bez pritiska od strane roditelja. A zavoljeti je mogu jedino ako imaju podršku od svojih roditelja i trenera tako da dijete ide sa guštom na trening.
  I zato roditelji ne bi trebali negativno komentirati i biti “treneri” ako u igru uđe neko dijete za koje svi znaju da, recimo, nije “talentiran” jer ćemo kao zbog toga izgubiti tekmu. Jer tom djetetu je, u tom trenutku, to najveća nagrada za dolazak na treninge.
  A uostalom znamo da samo najuporniji uspijevaju a ne najtalentiraniji.

  1. Slažemo se s vama da bi ovaj članak trebao pročitati svaki roditelj. Krenite s grupom roditelja koje poznajete i podijelite ga s njima. Mi u Sprintu svjesni smo da je znanje moć, zato dijelite znanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.